• Зеленчуци и различни варива със зехтин се готвят на тих огън. Така се запазват ценните съставки.
  • При пържене зехтинът образува фин и постоянен слой около продукта и позволява запазване на всичките му сокове.
  • Зехтинът е много по-стабилен от останалите растителни мазнини и не води до образуването на токсични вещества.
  • Зехтинът придава приятен вкус на сосове, дресинги и салати. При тяхното приготвяне се запазва следният ред: първо в купата се сипва сол, после оцет или лимонов сок и накрая зехтин. Тъй като има силен аромат, се използва в малки количества.
  • С Extra Virgin се подправят различни пресни сирена, варени зеленчуци и меса. Подходящ е за приготвянето на майонези.
  • Със зехтин Virgin се приготвят рибни ястия и студени зеленчукови супи.
  • За да се запази свеж, зехтинът трябва да се далече от места с висока температура, да не се оставя отворен, да се пази от влага и преди всичко от пряка слънчева светлина. Може да се съхранява дълго времена тъмно и хладно място в херметически затворен съд.
  • Оптималната температура за съхранение е 20 градуса по Целзий