Човешкият организъм се нуждае от балансирано хранене, в което да присъстват всички видове  хранителни вещества, и то в оптимални количества. Мнозина си мислят че мазнините са враг номер едно, но това не е така! Зехтинът е сред най-предпочитаните мазнини в кулинарията, защото притежават приятни вкус и аромат. Той заема авторитетно място в здравословното и диетично хранене на съвременния човек. Това е продукт, който намалява на мазнините в черния дроб, понижава кръвното налягане, понижава нивото на инсулина (особено важно за диабетично болните). Препоръчва се също и на хора с проблемен стомах, защото понижава стомашните киселини и има защитно действие срещу язва и гастрит. Стимулира жлъчната секреция и предотвратява образуването на камъни. Оказва благоприятен ефект върху мозъчните функции.

Въпреки развитието на модерните технологии методите за извличане на зехтин не да се променили съществено от древността до наши дни. Плодовете се събират от ноември до март, като моментът на брането е особено важен. Най-често се прави, когато маслините променят цвета си – вече не са зелени, но не са и напълно узрели. Мачкат се същият ден в специални мелници, след което от кашата с механични способи (центрофугиране) се извлича зехтинът. Това е най-качественият и най-скъп зехтин, който обикновено се описва като студено пресован Extra Virgin Olive Oil. При този продукт нивото на киселинност е под 1 %, цветът е зеленикав и леко мътен, а ароматът свеж.