• ½ либра настърган бял шоколад
  • 2 ч. л. зелен чай на прах
  • 1 с. л. мляко
  • ¼ чаша сметана

Зелените топчици са един от най-разпространените подаръци, който влюбените в Япония си разменят на св. Валентин. Те са толкова популярни, защото се счита, че вкусът им, при който сладостта на шоколада се балансира от горчивината на зеления чай на прах, символизира любовта, където радостта винаги се редува с мъка. Естествено могат да се ядат и по всяко друго време на годината.

Как се приготвя:

Фино настърганият бял шоколад се поставя в средна по големина купа. В друга, по-малка купа се слагат 2 ч. л. зелен чай на прах. Млякото се затопля в микровълновата фурна и се разбърква със зеления чай на прах. Сметаната се слага в тиган и се затопля, маха се от котлона преди да започне да ври и се прибавя към млякото. Топлата смес се излива върху белия шоколад, който се разтопява и всичко се разбърква, до получаването на еднородна консистенция. Оставя се да изстине за около час на стайна температура. После от нея се оформят топчици и се поставят върху алуминиево фолио, след което се изстудяват в хладилник за около час. Когато се извадят, обилно се поръсват със зелен чай на прах, а по желание могат да се добавят и кокосови стърготини.

Съхраняват се в хладилник до поднасянето им.

 

*Посочената доза продукти е достатъчна за получаването на 12 топчици.