• 300 грама зрял боб
  • 1 глава стар лук
  • 1 чушка (прясна или сушена)
  • 1 морков
  • 1 картоф
  • 1 скилидки чесън.
  • Джоджен
  • Целина
  • Девисил,
  • 50 милилитра олио
  • 2 супени лъжици брашно
  • 1 супена лъжица червен пипер
  • Сол на вкус

Боба по възможност се оставя да кисне вечерта преди готвенето. Така той ще уври доста по-бързо.

Боба се залива със студена вода така, че го покрие с два сантиметра и се оставя да заври. След като поври 5-10 минути се прецежда и измива. По желание може да се прецеди още веднъж.

Залива се налива отново със студена вода. След като заври в тенджерата се добавят ситно нарязания лук и чушка, на кубчета нарязаните морков и картоф, нарязаната на 4 скилидка чесън и олиото.

Добавя се щипка целина, девисил, джоджен, 1 с.л. червен пипер и се оставя да ври на бавен огън. Следи се боба кога е уврял, като се долива със студена вода, докато това стане.

След като боба е уврял се добавя сол на вкус. Ястието може да се сгъсти при нужда със 1 супена лъжица брашно. За целта предварително се разбива със студена вода, като се внимава да не останат бучки. Сместа се добавя в тенджерата, като се бърка. Оставя да поври около 5 мин. Преди сваляне от котлона се прибавя още ситно нарязан пресни или сух джоджан.

Рецептата не традиционна, поради липса на запръжка. Това обаче не я прави по-малко вкусна – напротив, но пък е добре за по-взискателни стомаси.